Jak vytvořit květinovou zahradu na balkoně: 7 tipů pro úspěšný začátek

Vlastnictví balkonu je jako mít malý kousek venkovního ráje přímo ve svém bytě. I když nemáte rozlehlou zahradu, můžete si vytvořit krásný zelený koutek přímo na svém balkoně. Následující tipy vám pomohou přeměnit váš balkon na malebnou zahradu, která bude nejen esteticky příjemná, ale i funkční.

Jak vytvořit květinovou zahradu na balkoně: 7 tipů pro úspěšný začátek
zdroj: https://www.freepik.com

 

1. Zvažte velikost a orientaci balkonu

Než začnete s plánováním, mějte na paměti rozměry a orientaci svého balkonu. To vám pomůže určit, kolik slunečního světla dostáváte a jakému typu rostlin se na vašem balkoně bude nejlépe dařit.

2. Vyberte vhodné rostliny

Zvolte rostliny, které jsou vhodné pro váš typ balkonu. Pokud máte balkon s orientací na jih, zvolte rostliny odolné vůči suchu a slunci, jako jsou petúnie, levandule, muškáty nebo bylinky jako šalvěj a tymián. Pro stinnější balkony vyberte rostliny, které nepotřebují tolik slunce, jako jsou fuchsie, kapradiny nebo begónie. Z bylinek volte například dobromysl nebo mátu. Kdo by si v parném létě nedal osvěžující mátové mojito.

3. Zvažte kontejnery a nádoby

Volba správných kontejnerů je klíčová pro úspěch vaší balkonové zahrady. Zajistěte, aby kontejnery měly dostatečnou drenáž, aby se zabránilo přemokření kořenů rostlin. Můžete použít tradiční květináče, závěsné koše nebo dokonce recyklovat staré nádoby a palety. Pokud zvolíte samozavlažovací nádoby, bude vaše prvotní investice sice vyšší, ale odměnou Vám budou rostliny, které můžete beze strachu na pár dní opustit a vydat se na dovolenou.

4. Přidejte vertikální zeleninovou zahradu

Pokud máte omezený prostor, vyzkoušejte vertikální zahradničení. Vertikální zahrada vám umožní využít výšku balkonu a pěstovat více rostlin na menším prostoru. Vertikální zahrady mohou být ve formě závěsných zahradních polic nebo nástěnných panelů. Toto místo bude ideální pro různé druhy bylinek nebo třeba mini cherry rajčátka.

5. Doplňte balkonový nábytek

Pro dokonalou atmosféru na balkoně nezapomeňte na pohodlný nábytek. Malý stůl se dvěma židlemi nebo pohodlná lehátka mohou vaši zahradu na balkoně proměnit v útulné místo k odpočinku a relaxaci.

6. Přidejte dekorativní prvky

Pro osobní dotek přidejte na váš balkon dekorativní prvky, jako jsou svíčky, lucerny, keramické květináče nebo umělecké sochy či vkusný obraz. Tyto prvky přidají vaši balkonové zahrádce osobitost a šarm.

7. Pravidelná péče a údržba

Nezapomínejte na pravidelnou péči o vaši balkonovou zahrádku. Pravidelné zalévání, hnojení a odstraňování zvadlých listů z rostlin vám pomohou udržet váš balkon v krásném stavu po celou sezónu.

Vytvoření zahrady na balkoně může být zábavným a odměňujícím projektem. S trochou kreativity můžete vytvořit malebný venkovní prostor přímo ve svém bytě. Takže se pusťte do práce a začněte tvořit svůj vlastní balkonový ráj!

Související články